Photo diary: Mayka ja Julia Rio New Yorkissa - Intro


  Joko olet katsellut liian monta osaa Frendit sarjaa, vain himottaako Supreme -lippis tai onko jossain vaiheessa ollut pelkkää hengailua internetissä, silloin sinulla on syytä rakastaa New Yorkia. Jokaisella suosiokulttuuri kohtauksella on jonkinlainen episentrumi lempipaikkaan Big Apple. MAG päätti lähettää sinne Mayka ja Julia Rio selvittämään tarkalleen, miten mahtava NYC on.

  Tulevina viikkoina, elokuvaohjaaja ja valokuvaaja Simon Lundgren (tunnetaan myös graffarina Tom Cruiser ja taiteilijana New Abisko) seuraa heitä kuin he eksyvät Williamsburgissa, syövät Soulfoodia Harlemissa, bileilee Brooklynissä, hotkivat nakkeja Coney Islandissa ja tekevät kaikkea sellaista mitä elokuvissa näkyy ja biiseissä kuullaan.

  - Tietämättä tuntuu siltä että täällä se tapahtuu, on se ilmeinen vastaus kun kysyn että miksi he tykkäävät New Yorkista. Energia, vauhti ja että täällä vilisee artisteja ja taiteilijoita, Mayka jatkaa. Erinomainen kaupunki inspiraatioon, energian todella tuntee ilmassa.

  - Tuntemus astella ympäri kaupunkia ja et osaa odottaa mitä nurkan takana on tekeillä, Juulia lisää.

  - Miten tämä kulttuuri inspiroi teitä?

  - Haaveilijat on tervetulleita ja tuntuu siltä että nuoret taiteilijat auttavat toisia. Paljon ”open jams” ja monta muuta eri tapaa nuorten artistien breikkaamiseen. Tapa miten musiikki, taide ja tanssi on yhdistetty, tuntuu hyvin elävältä. Ehkä juuri siksi koska koko ”movementti” alkoi täällä 80-luvulla. The Golden Years graffitin, beatboksin, breakdance, hip-hopin, jne. se on todenmukaista. Molemmat ovat samaa mieltä että yleinen katukulttuuri ja tämä avoin tunne houkuttelee enimmäkseen. Tähän suurkaupungit Ruotsissa yrittävät pyrkiä Block Partyllä, festivaaleilla, open performances, battles yms.

  Mayka: Saan aina niin paljon sävel ja sanoitusideoita kun olen matkalla, että muistikirja pitää olla valmiina esillä.

  Julia: Ja kaikki katutaide Brooklynissä! Olen erittäin innossani siitä ja jopa ehkä saada tehdä siellä jotain.

  Mayka: Kaikki musiikkilavat, pääsee live-esityksille joka ilta. Kaikkea pienistä singer/songwriter –gigeistä, suuriin House dj setteihin ja spontaani esityksiä puistoissa. Myös monet levy-yhtiöt ovat paikalla mikä vetää runsaasti artisteja joka monipuolistaa NYC kulttuurielämää.

  Tytöt kertovat Raw Foodin suuruudesta, yogasta, farmer marketeista, second handistä ja toteavat että on upeaa elää tietoisesti. Koko aalto henkilökohtaisesta kehityksestä, new age kulttuuri ja ”follow your dreems” aikomus on hirmun inspiroivaa.

  Mitkä artistit tai taiteilijat ovat vaikuttaneet teihin eniten?

  Julia: Monet näistä vanhan koulun hip hop artisteista esim. A Tribe Called Quest, De La Soul ja Run DMC. Saan paljon inspiraatiota heidän pukuetumuksista ja leikkisestä tyylistä kokoelmaani. (sekoitettuja väriyhdistelmiä ja karmeita kuvioita) Ja leffat niin kuin Beat Street ja Wild Style.

  Maja: Yleisesti House-kulttuuri, kuinka aikaisten he oikeasti aloittivat DJ:auksen tanssilattioineen! Myös monet suosikkikirjailijoista ja luennoitsijoista pyörii New Yorkissa.

  Mitä kaupunginosaa kannattaa vierailla?

  - Williamsburg, Greenwich Village, Bushwick, Manhattan, China Town, Little Italy, Bronx jne. Pakkohan se on nähdä kaikki ne klassiset! Mutta jos olemme rehellisiä, niin emme ole New York eksperttejä ollenkaan. Vaellellaan vaan ympäri ja eksymme. Kiistellään sitten kenellä se huonoin suunnanvaisto on. Kummallakin tulee olemaan nenä kiinni suuressa väärinkäännetyssä kartassa, aidolla turistityylillä. Todennäköisesti meidän on kyseltävä suuntaa ja havaitseva mihin päädymme. Elämä on tosi seikkailua ilman suunnanvaistoa.

  Mitä voimme odottaa matkapäiväkirjasta?

  - Suunnanvaiston mukaan: spontaanisuutta. Paljon hengailua Brooklynissä, katutaidetta, inspiroivia ympäristöjä, kaikki suuret Streetwear kaupat, parkkihengailua, upeita vaatteita, kömpelöitä pose –yrityksiä, klubi elämää, New Jersey Shore rantailua ja mitä muita liene seikkailuja joihin eksymme. Simon puhelee jostakin ”american soccer”, mutta saadaan nähdä miten siinä käy.

  MAYKA
  Mayka oikea nimi on Maja Edelberg ja työskentelee DJ:nä, artistina ja radionohjaajana P3 kanavalla. Keikat ympäri maailmaa ovat tehneet hänestä kuuluisan ruotsin klubielämässä. Tunnettu elektroninen radioshow ”Musikguiden” ja DJ setit sisältää kaiken 90-luvusta, Electro Houseen sekä Trap musiikkia.

  Mayka on myös toinen puoli vasta alkaneen elektropopduoon Death Team joiden debuutti albumi julkaistaan alkuvuodella 2015. Tällä hetkellä suurin osa ajasta vierähtää studiossa äänittämässä uutta materiaalia.

  Hän on aikaisemmin ollut DJ Support kansainvälisille artisteille kuten Justice, The Magician, Mord Fustang ja Breakbot, mainitakseen muutaman. Cv:stä löytyy myös 3 vuoden peräkkäiset keikat Dans Dakar ja kesäturnaus Alina Devecerskin kanssa mm Peace & Love, Hultsfred ja Storsjöyran festivaaleilla.

  Maykan single ”Birds” soi usein kansallisradiossa ja tammikuussa 2013 hän oli ehdolla musiikkipalkintoon P3 Guld kategoriassa ”Bästa Dans”, Swedish House Mafian ja Alesson kanssa.
  JULIA RIO
  Julia Rio (Julia Riordan) on 22 vuotias kreatiivinen taiteilija Tukholmasta, jonka alkuperäiset juuret ovat Värmlandin metsistä. Hän kehittää magiikkaa käsineulekoneella ja valmistaa kaikkea pipoista kesäisiin koripallo otsapantoihin, suunnittelee vaatteita ja kaunistaa katuja värikkäällä neulegraffitilla.

  Hänen kreatiivisen kollektiivi Femtastic ja Hoopdiggas tuen avulla hän suunnittelee suurtekoja. Mahdollisuudet menestykseen yhdistämällä käsityötä, katutaidetta ja musiikkia ovat rajattomat.

  Syksyllä 2013 Julia muutti Lontooseen opiskelemaan London College of Fashion kouluun. Ensimmäisen (niin kuin ilkikurinen 12 v. Lontoon kadulla oleva lapsi) neulegraffitin suorituksen jälkeen, hän ei pystynyt siitä enää luopumaan. Tämän jälkeen Tukholman ”Urban Outfitters” seiniä on koristeltu ja neulepommitettu, lisäksi hän on kaunistanut Öland Roots festivaalin metsää. Juuri kotiin tullut Maltasta, Sliema Street Art Festivalilta, missä hän osallistui muiden, eri puolilta maailmaa tulleiden taiteilijoiden kanssa. Julian tähtäimessä on enemmän julkisia huoneita ympäri maapalloa.

  Hän haluaa ravistaa graffitin yleistä kuvaa, mikä on nuorukaisten öinen tuhertaminen ja vandalismi. Neulomisella hän haluaa ottaa katukulttuurin laajemmalle ja tasoarvoisammalle tasolle muuten miesvaltaisella alueella.

  Keväällä hän myös oli loisteessa pipo ja otsapantojen kanssa FATTA – kampanjassa, samalla kuin kevätmallisto Beyond Retro ilmestyi mikä oli saanut inspiraation 80-luvun Hip-hop aallosta ja Etelä-Afrikasta.

  Tags: #mayka #juliario #newyork #nyc #traveldiary

  Log In

  Eikö sinulla ole tiliä? Luo tili!
  Tai
  Salasana unohtunut?